C.O.P.D. training en begeleiding

Wat is COPD?
De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (chronische obstructie van de luchtwegen). Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Als je COPD hebt, is het slijmvlies van je luchtwegen langdurig ontstoken. Na verloopt van tijd beschadigt deze ontsteking je longen. De kleine luchtwegen verliezen langzamerhand hun stevigheid en de longen worden minder rekbaar. Door verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht (rook en uitlaatgassen) wordt de ontsteking van het slijmvlies erger.

De symptomen van COPD
Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten, slijm opgeven, kortademigheid bij inspanning en een piepende ademhaling. Inademen gaat meestal wel, maar vooral uitademen levert problemen op. Naarmate de COPD ernstiger wordt, kost normaal ademen steeds meer energie en word je sneller benauwd. Bij beginnende COPD heb je vooral last bij zware lichamelijke inspanning, zoals sporten. Als de COPD verergert, word je al benauwd van een stukje lopen. COPD-patiënten kunnen geregeld luchtweginfecties hebben. Hun conditie wordt hierdoor steeds slechter. Ernstige COPD levert grote beperkingen op.

De behandeling van COPD
COPD is niet te genezen. Je kunt het ziekteproces wel vertragen en zorgen dat je minder klachten hebt. Een gezonde leefstijl voor COPD-patiënten extra belangrijk. Meer informatie hierover vind je onder ‘Wat je zelf kunt doen’ en ‘Wat fysiotherapie kan doen’. Medicijnen kunnen de longen niet herstellen, maar zorgen er wel voor dat je minder hoest en minder benauwd bent. Hierdoor is het gemakkelijker om actief te blijven. Dat is extra belangrijk als je COPD hebt.

Wat je zelf kunt doen
Het allerbelangrijkste is: stoppen met roken. Dat heeft áltijd zin: ook als je al jaren rookt. Daarnaast is het (extra) belangrijk om je conditie op peil te houden. Dat valt niet mee als je COPD hebt. Bij inspanning krijg je misschien extra last van benauwdheid en hoestbuien. Toch is beweging juist voor mensen met COPD van levensbelang. Spieren die getraind worden, hebben minder zuurstof nodig. Hierdoor vermindert de benauwdheid. Als je onvoldoende beweegt, nemen je klachten toe. Na verloop van tijd zul je steeds minder kunnen. Je conditie gaat ook achteruit door over- en ondergewicht. Zorg er dus voor dat je regelmatig en gezond eet en houd je gewicht in de gaten.

 

Jorn Bergers is bij ons in de praktijk gespecialiseerd in training en begeleiding van COPD patiënten. Dit kan individueel of in groepsverband.